събота, 5 декември 2020 г.

Хрупкави бисквити Сълзица


Какво по-хубаво от рецепта, която се приготвя бързо, не изисква сложни продукти и техники, а резултатът предизвиква усмивки? Хрумвало ли ви е някога, че можете да си направите домашни сълзици, вкъщи? Да, точно така! Рецептата за сълзици е точно такава! Това са същите онези хрупкави бисквити, които с наслада потапяте в кафето или чая си. Ако някога сте си мислели, че се правят трудно, то ще ви опровергая още в този момент.

Рецептата за домашни сълзици е изключително икономична. Трябват ви само бутер тесто, захар, ванилия, настъргана кора от лимон и едно яйце. Можете да експериментирате с формата – да ги направите на охлювчета или пък да завиете тестото от двете страни и да получите класическата форма на сълзици. Бисквитите стават хрупкави и в същото време се топят в устата. Захарта пък се карамелизира тук-там по ръбчетата, което ги прави още по-неустоими. Вместо бяла захар можете да използвате кафява . За по-контрастно тестото може да се наръси с какао. А ако обичате аромата на канелата, не я пропускайте.


Продукти

бутер тесто – 1 пакет

захар – 300гр.

ванилена захар може и ванилия или ванилова есенция - 1 пакетче

кора от лимон

яйце – 1 бр.



Начин на приготвяне:

Оставете бутер тестото да се размрази добре. За работа тестото трябва да е размразено, меко, но все още студено.

Разстелете тестото на кухненската повърхност и го разделете на две части (за две рула). Намажете го с яйце и го поръсете обилно със захар, ванилия и настъргана лимонова кора. Като предварително може да смесите в купичка захарта и ванилията.

Навийте двете части тесто на не много стегнати рула и ги намажете с яйце. Поръсете отгоре със захар и ванилия.

Завийте рулата в найлона и оставете да стегне във фризер около 30 минути. Нарежете рулата на филийки и ги наредете върху хартия за печене в тава, като между сълзиците оставяте място, защото бисквитите ще увеличат обема си двойно. Изпечете сълзиците в предварително загрята на 200 градуса фурна докато придобият приятен златист загар.

Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят напълно. Тогава стават хрупкави.







Няма коментари:

Публикуване на коментар