събота, 20 март 2021 г.

Пълнени чушки с яйца и сирене


Пълнени чушки с яйца и сирене се приготвят в почти всеки дом в различни варианти – с доматен сос, само запечени, с кайма и други добавки в плънката. По отношение на плънката може да бъдете традиционалисти и да напълните чушките само с яйца и сирене, или да бъдете изобретателни. Може да замените сиренето с извара, да добавите домат нарязан на кубчета, да добавите колбас, шунка, бекон, магданоз, див лук, мащерка, копър, риган, щипка индийско орехче, сминдух или други подправки.

Плънката трябва да е по-гъста, затова по-добре сложете едно яйце по-малко, защото винаги после може да го добавите. Чушките не бива да се препълват, тъй като по време на печене плънката се надува (заради яйцата) и излиза. Оставете малко място между чушките, когато ги подреждате в тавата. Не ги подреждайте плътно една до друга, защото топлината трябва да може да минава навсякъде и чушките да се запичат и отстрани.


Нeoбхoдими прoдукти:

10 чушки

400 гр. сирене

6 яйца

50 - 60 мл олио или малки парченца масло

50 мл. вода

черен пипер (на вкус)

сол 
(на вкус)

настърган кашкавал

1 с.л. брашно (ако е необходимо)



Нaчин нa пригoтвянe:

Чушките се измиват и се разрязват на две, почистват се от семената, лекичко се посоляват отвътре.

Яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене и се добавя мъничко черен пипер. Ако е необходимо сместа да се сгъсти, се добавя и 1 с. л. брашно.

Пълнят се със сместа и се подреждат в тавичка.

Чушките се поръсват с олио (масло) и се добавя водата.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 - 40 минути или до готовност, 5 мин преди да се извадят се поръсват с щипка настърган кашкавал.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар