четвъртък, 24 декември 2020 г.

Тиквеник с готови кори


Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

1 кг тиква

200 гр орехи

1/2 ч.ч. олио

125 гр масло

250 гр захар

1 ч.л. на прах канела

2 пакетчета ванилия

пудра захар - за поръсване по желание


Начин на приготвяне:

Тиквата се отрязва, почиства се от семките, обелва се и се нарязва на парчета. Парчетата тиква се настъргват на едро ренде.

В дълбок и широк тиган в олиото се задушава тиквата, като се бърка периодично, докато омекне. Отстранява се от огъня и се добавя захарта, канелата, ванилиите и едро счуканите орехови ядки.

Маслото се разтопява. Разгъва се пакетът с корите и се взима една кора. Намазва се цялата с разтопено масло и върху нея се слага втора кора, пак се намазва с разтопеното масло и отгоре се слага още една. Върху третата кора, без да се маже с масло, се слага обилно от плънката. Завива се на руло и се слага в намазана с олио тава - не с масло, защото залепва. Така се нареждат и останалите кори. Когато тавата се напълни, рулата се намазват с разтопеното масло.

Тиквеникът се пече в предварително загрята на 170-180 градуса за 40-45 минути, докато се позачерви.

След като се извади от фурната, се напръсква с малко студена вода и се завива с кърпа.

При поднасяне тиквеникът с готови кори може по желание да се поръси с пудра захар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар