събота, 24 юли 2021 г.

Яйцата са полезни за кучетата

 


Пилешките яйца са много ценни за кучетата, защото яйцата осигуряват на четириногите приятели важни хранителни вещества. Като кучето може да яде не само кокоши яйца, но и от други птици. Добре се усвояват гъшите, пачите, пъдпъдъчите и дори щраусовите яйца. А яйчените черупки (добре измити и леко запечени) укрепват зъбите на кучето.

Яйцата са богати на протеини, много незаменими аминокиселини и мастни киселини, витамини (като А и В12), фолиева киселина, желязо, селен и рибофлавин, които могат да осигурят редица ползи за здравето на кучето. Всичко това може да подобри здравето на кожата и козината, зъбите и костите.

Можете да давате сурови яйца, но пържени, варени и т.н. са много по-препоръчителни. Суровото яйце не е толкова усвоимо, колкото готвеното, тъй като топлината прекъсва определени връзки, които улесняват храносмилането. 

В яйцето има два фактора, наречени Авидин и Биотин. Биотинът е витамин, присъстващ в жълтъка, но това е „секвестирано“ от авидин (протеин, присъстващ в бялото). Когато яйцето се дава сурово, авидинът се отделя и не се абсорбира, също така може сериозно да влоши храносмилането на кучето. А и някои стопани на кучета пък се опасяват от заразяване със салмонела.

Въпреки че това е много висококачествена храна, някои кучета може да имат алергия към яйцата, към протеина им. Ако вашето куче започне да го сърби (да се чеше), вероятно е алергично към споменатата храна.

Най-добре се преработват и усвояват варените яйца.

Не злоупотребявайте, предлагайте го като допълваща храна или ястие. Дайте му един - два дни в седмицата ястие на основата на яйца.

Яйцата са много хранителни, но те са с високо съдържание на мазнини, така че собствениците на кучета с наднормено тегло трябва да дават на кучето яйца умерено.

И винаги наблюдавайте домашния си любимец за признаци на стомашен дискомфорт, за да сте сигурни, че вашият четириног приятел може да понася безпроблемно омлет или варени яйце закуски.


Няма коментари:

Публикуване на коментар