неделя, 3 октомври 2021 г.

Еленска базилика край Пирдоп, България


Мястото е древно тракийско светилище на племето великокойлалети. Намира се на около 3.5 км североизточно от град Пирдоп. Местността и реката, която протича през нея, се наричат "Еленско" и "Еленска река", а развалините на раннохристиянската базилика "Еленски манастир" или манастир "Свети Илия".


Църквата е била действаща до към 1700г. От устни предания се знае, че при един поход на османски войски в района от това време живеещите в близкото село Лъджене мюсюлмани наклеветили монасите от манастира, че не се подчиняват и се подиграват на жителите на селото. Тогава тя е обстрелвана с топове и опожарена по заповед на предводителя на войските Яхия паша.


Еленският манастир „Свети Илия“ към днешна дата представлява руини на унищожен от турците укрепен манастирски комплекс с внушителна раннохристиянска базилика. Състои се от самия храм, манастирски постройки и заобикалящите ги крепостни стени, фланкирани с четиристенни кули в ъглите.
 

По архитектурни данни базиликата е от типа укрепени храмове. Църквата се намира в източната част на неголям двор, ограден с дебели крепостни стени и 4 броя четириъгълни кули. Строена е към края на Vв, а преустройвана в годините на имп. Юстиниан Велики (527-565г). Изграждането на защитната крепостна система се свързва с масираните славянски нападения през VI - началото на VIIв на Балканите. В годините на Втората българска държава Еленската църква е активно работещо книжовно средище. Известен паметник от тази епоха е Пирдопският апостол - среднобългарски паметник от началото на XIIIв, за който има запазено предание, че е намерен през XIXв укрит в ниша в самата църква.

Няма коментари:

Публикуване на коментар