четвъртък, 14 октомври 2021 г.

Кекс с тиква и орехи



Необходими продукти:

300 гр. изчистена тиква,

1 и 1/2 ч.ч. захар (250 грама),

3 бр. яйца,

1/2 ч.ч. олио (120 мл.),

1 бр. бакпулвер (15 грама),

2 ч.ч. брашно (260 грама),

2 щипки канела,

1 бр. ванилова захар (16 грама),

половин чаена чаша нарязани орехи,

пудра захар за поръсване - по желание



Начин на приготвяне:

Настържете на ситно ренде тиквата. Пресейте брашното с бакпулвера.

В купа изсипете захарта, ваниловата захар и прибавете яйцата, разбийте до получаване на кремообразна консистенция. Към тях прибавете олиото.

Разбъркайте добре сместа и добавете 1/3 от брашното и отново разбъркайте.

Прибавете канелата и половината на настърганата тиква. Разбъркайте отново.

Идва ред отново да прибавите половината на останалото брашно и разбърквате. Добавяте втората част на настърганата тиква и отново следва разбъркване. Прибавяте последното брашно и едро нарязаните орехи и смесвате с тестото. Сместа е доста гъста.

Намаслете кексова форма (най-добре с малко студено краве масло) и поръсете равномерно с брашно. Излишното брашно изтупайте като обърнете формата над мивката и потупате дъното и.

Ако използвате силиконова форма не е нужно да намаслявате и набрашнявате формата.

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара без вентилатор.

Готовият кекс оставете за 10-15 минути да се охлади във формата, след което обърнете варху решетка и го оставете да се охлади напълно.

Ако желаете докато е още топъл кекса, можете да го поръсите с пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар