неделя, 3 октомври 2021 г.

Картофени кюфтета


Нeoбхoдими прoдукти:

1 кг картофи

2 стръка пресен лук ( или 1/2 глава стар лук )

2 с.л. олио за запържване на лука

3 бр. яйца

1 ч.л. сол

смлян черен пипер (на вкус)

4 стръка магданоз

150 гр. сирене

200 мл олио за пържене на кюфтетата

1/2 чаша брашно за паниране



Нaчин нa пригoтвянe:


Картофите се измиват много добре, защото не се белят предварително. Слагате измитите картофи в тенджера и наливате студена вода колкото да се покрият. 

Тенджерата поставяте на котлона и включвате на максимална температура. Щом водата заври, намалявате на най-ниската степен котлона и оставяте картофите да се сварят. 

Варенето на ниска степен на котлона няма да позволи на картофите да се разварят и да станат на каша. За около 30 минути са готови.

Лукът се реже на много ситно. Загряват се 2 с.л. олио и в него се запържва за минута.

Сварените картофи оставете да изстинат напълно и ги обелете.

В купа настържете обелените картофи на едро ренде. Сиренето се натрошава. Към тях се слага запърженият пресен лук.

В купа се отделят белтъците на яйцата, а жълтъците се слагат при настърганите картофи.

Сместа се посолява и подправя със смлян черен пипер. Магданозът се наситнява и добавя в купата с останалите продукти.

Омесете много добре сместа и оформете от нея кюфтетата.

Белтъците се разбиват на пяна. Всяко кюфте се овалва в брашно, след това в разбитите белтъци.

Кюфтетата се пържат в загрято олио за 3-4 минути от всяка страна, изваждат се и оставят за кратко върху салфетка или кухненска хартия, след което се поднасят с кисело мляко, сос или салата.







Няма коментари:

Публикуване на коментар